Bild: SVT

Superinnovatören, Sune Svanberg, lundensisk professor i atomfysik vid Lunds universitet och teknisk grundare till Neola Medicals GASMAS teknologi, fick igår äran att dela sin hyllning till årets Nobelpristagare i fysik och tillika kollega och nära vän Anne L’Huillier, Professor vid Lunds universitet.

Sune Svanberg kom 1980 som nyutnämnd forskare i atomfysik till Lunds Tekniska Högskola från Chalmers med en grupp begåvade medarbetare och utvecklade laserfysiken från Lund till en expansiv verksamhet och satte LTH på kartan nationellt och internationell. Anne L’Huillier var en av dessa medarbetar som Sune Svanberg tog från Paris till Lund och tillsammans utvecklat grundforskningen inom atomfysiken och bidragit till att ge mänskligheten nya verktyg.

”Anne L’Huillier har ett enormt driv för sin forskning […]. För att komma så långt, alltså ut mot vetenskapens yttersta gränser, krävs en enorm dedikation och uthållighet. Det är precis det som Anne har haft. […].”, säger Sune Svanberg, Professor emeritus atomfysik, till SVT under Nobel 2023.