Den 7–11 oktober anordnades EAPS 2022 (European Academy of Paediatric Societies) i Barcelona och vår Clinical Manager, Ph.D. MD Tetiana Kovtiukh, var där. Kongressen organiseras av de tre ledande europeiska organisationerna the European Academy of Paediatrics (EAP), the European Society for Paediatric Research (ESPR) och the European Society of Paediatric and Neonatal Intensive Care (ESPNIC). Eventet anordnas två gånger om året och lockar både forskare och läkare från hela världen eftersom det är ett viktigt forum för kunskapsutbyte där den senaste vetenskapen delas tillsammans med de senaste insikterna och verktygen. Vi har gjort en kort intervju med Dr. Tetiana för att sammanfatta kongressen.

Kan du berätta lite mer om kursen du medverkade på före kongressen?
Jag deltog i kursen “Nuts and bolts of pediatric mechanical ventilation”, under en hel dag vilket innebar många nya lärdomar. Kursen hölls av Alberto Medina Villanueva, ordförande för Professional Development på ESPNIC och författare till “Handbook of paediatric and neonatal mechanical ventilation”, Stavroula Ilia, APLS (Advanced Pediatric Life Support) givare och instruktör involverad i kliniska studieprotokoll i PICU (Pediatric Intensive Care Unit) studies, and Martin Kneyber, del av redaktionen på Pediatric Critical Care Medicine och frekvent granskare av internationella tidskrifter.

Kursledarna var key opinion leaders inom neonatologi och pediatrik och kursen var kliniskt fokuserad med kliniska fall som leddes av professionella läkare med utrustning som används på intensivvårdskliniker idag. Redan från kursens start byggdes en bas med olika fall och verkliga data om barnens vikt och maskininställningar, för att skapa en god förståelse för hur mekanisk ventilering kan användas i olika situationer och med olika inställningar. Dessutom, visade de upp nya möjligheter med mekanisk ventilering och de olika inställningarna, samt icke-invasiva metoder för andningshjälp.

Vad var det mest intressanta under dessa dagar?
Kongressen hade många intressanta programpunkter med en god spridning där du kunde välja mellan en rad olika presentationer, och även ett antal som pågick parallellt. Det var väldigt intressant att vissa presentationer även inkluderade andra ämnen, så som work/life balance för läkare, speciellt för de som arbetar i fattigare länder där det kan vara extra svårt att separera detta. Med det breda programmet fick jag intrycket av att alla kunde hitta ämnen som låg i linje med egna intressen.

Dessutom gillade jag den delen av kongressen där resultat från olika forskares arbete presenterades som en utställning, speciellt eftersom man där fick möjlighet att diskutera deras arbete.

Hur skulle du sammanfatta kongressen i Barcelona?
Det var en mycket intressant kongress där jag fick möjlighet att träffa många key opinion leaders från hela världen. Det var mycket intryck från kurser, presentationer och diskussioner, och jag bär med mig mycket ny kunskap. Sammanfattningsvis var det en väldigt bra kongress i Barcelona!

Läs om den senaste kongressen här: Neola Medicals Clinical Manager besökte UENPS 2022